Adım 1: Kendinizi okuyacağınız materyale hazırlayın.
Öncelikle okuyacağınız kısmın ne uzunlukta olduğuna, genel olarak ne hakkında olduğuna ve
vermek istediği fikrin ne olduğuna göz atın. Sonra biraz ara verin ve düşünün.
Nasıl çalışırsanız (Kaç dakika/saat, günün hangi saatinde vb.) daha iyi anlarsınız veya anlayarak ne kadar zamanda okuyabilirsiniz? Bu konuyu okumak size ne kazandıracak başka bir deyişle bu konuyu öğrenmenizin amacı nedir? Bilmem gerekenleri öğrenmem için ne yapmalıyım? gibi sorulara vereceğiniz cevap sizin çalışma şeklinizi belirleyecektir.
Bilgileri öğrenmek ve daha sonra hatırlamak üzere okumaya başlayın. Okuduklarınızı ne kadar anladığınızı ve okuduklarınızın ne kadarını hatırlayabildiğinizi test etmek için kitaba bakmadan tekrar edin veya özet çıkarın.
başlıyor olmanızdır. Bu nedenle geri dönüşleri ortadan kaldırmak için sessizlik, açlık vb. durumlar için uygun şartları sağlamaya çalışın.
Dinleme deyince ilk akla gelen işitmektir. Oysa dinleme işitmeyle birlikte uyarıcıların seçici dikkatle fark edilmesi, algılanması, anlaşılması, hafızaya alınması, hatırlanması ve kullanılmasını içeren aktif bir süreçtir. Aktif dinlemenin gerçekleştirilebilmesi için
Derse ön hazırlık yaparak gelme: Etkin dinlemenin ilk basamağı dinlemeye hazır olmaktır. Bu nedenle dersten 1-2 gün önce konuyla ilgili kaynakları okuyun, kendinizi bir önceki derste öğrendikleriniz konusunda yoklayın. Eğer dersten önce size bir okuma ödevi verilmişse, buna da göz atın ve kendinizi konuya hazırlayın. Ön hazırlık öğretmen konuyu anlatırkennelerden bahsedeceğini tahmin etmeyi sağlar. Böylece öğrenmenin ilk adımı olan seçici dinleme gerçekleşmiş olur. Bu da dikkatin sürdürülmesini sağlar, öğrenciyi aktif yapar ve hatırlamayı kolaylaştırır.
Öğretmenin ders boyunca anlattıklarının ana fikrini bulmak için kendinize ve öğretmeninize sorular sorun, ilgili kavramları öğrenin.
Öğretmenin konuyu anlatırken vurguladığı ipuçlarını bulmaya çalışın. Öğretmenin ses tonundaki vurgulardan veya kullandığı bazı sözcüklerden (Önemli, başlıca, can alıcı, burada esas fikir, şunu unutmayın ki, sonuç olarak, bu sebeple, özetle vb.) konuyla ilgili bilmeniz gereken, sınavlarda çıkabilecek soruları tahmin edebilirsiniz.
Dikkatin sürdürülmesi için derse zamanında gelmeli, ders sırasında öğretmenin söylediklerini dinlemeli ve dersle ilgili olarak öğretmene sözlü ve sözsüz (Beden dilinizle anlayıp anlamadığınızı gösteren bakışlar, başınızı sallamanız vb.) tepki göstermelisiniz. Bu hem öğretmen-öğrenci ilişkisini olumlu yönde etkiler, hem karşılıklı motivasyonu sağlar hem de dersin kalitesini artırır.
Ders sırasında anlamadığınız ya da merak ettiğiniz noktaları sormanız, öğretmenin biraz daha açıklamasını istemeniz dikkatinizi sürdürmenizi sağladığı gibi bilgiyi doğru organize edebilmeniz için de gereklidir. Bir bilgiyi ne kadar çok bağlantı kurarak öğrenirseniz bilgiyi hatırlamanız da o kadar kolay olacaktır.
Not tutma, düşüncelerin, yazılanların, okunanların, anlatılan bir konunun ve gözlenen bir durumun içerdiği mesajın yeniden yorumlanarak ana noktaların özlü cümlelerle yazılı olarak kaydedilmesidir.
Not tutarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır:
Notlar düzenli bir şekilde tekrar edilmelidir. Aralıklı tekrar öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesini sağlar ve unutmayı engeller. Bu amaçla notlar; aynı gün içinde, bir gün sonra, bir hafta ve bir ay sonra tekrar okunduğunda bilgiler uzun süreli hafızaya kaydedilir ve hatırlama kolaylaşır.
Adres:
Demirköprü Mahallesi 6172 SK. No.6 Karşıyaka / İZMİR
Telefon
0232 365 0751